Agencja Wydawnicza "Promocja" zaprasza do współpracy: reklama w internecie i gazecie, filmy reklamowe i reportaże, zdjęcia, antykwariat - skup książek i przedmiotów kolekcjonerskich, galeria - ikony obrazy - wystawa i sprzedaż....
Strona główna / Najnowsze wiadomości / Mielecki szpital zmienia podejście do żywienia kobiet w ciąży i mam

Mielecki szpital zmienia podejście do żywienia kobiet w ciąży i mam

Na zdj. pacjentka Ewa Makuła, która wypowiada się w tekście. Zdjęcia pokazują posiłek, który dostały Mamy w ramach nowego systemu żywienia.

Dieta zbilansowana, bogata i pyszna – pilotażowy program na ginekologii i położnictwie

Pięć pełnowartościowych posiłków odpowiednio zbilansowanych przez dietetyka, dużo świeżych owoców i warzyw, zdrowe i pyszne desery, ale przede wszystkim edukacyjne konsultacje dietetyczne  – mielecki szpital wziął udział w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.

            Jak mówi Ewa Makuła ze Staszowa, pacjentka Szpitala Specjalistycznego w Mielcu, obiegowe opinie o żywieniu w polskich szpitalach na szczęście kompletnie się nie sprawdziły. – Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona, że tu, w Mielcu, jest zupełnie inaczej. Myślę, że nie ma mowy, aby ktoś by niezadowolony. Pięć pysznych posiłków, wszystkie zdrowe i zachęcające, pachnące. Aż chce się jeść, tym bardziej ze świadomością, że dietę opracował dietetyk, więc młodej mamie i jej dziecku nie zabraknie wartości odżywczych – mówi pani Ewa. – Jestem już po pierwszym spotkaniu z panią dietetyk, a to jest naprawdę szczególnie wartościowe, że w szpitalu można się czegoś nauczyć. Wiem już z wiarygodnego źródła na co zwrócić uwagę, co włączyć do diety, a czego unikać, by zadbać o nasze zdrowie – podkreśla pacjentka.

            Karolina Podsiadło, dietetyk szpitalny podkreśla, że dieta kobiety w ciąży i młodej mamy, szczególnie karmiącej piersią, ma wyjątkowe znaczenie, jak i cały jej styl życia. – Zawsze powinniśmy jeść zdrowo, ale w przypadku przyszłych i młodych mam, to jakie witaminy i minerały przyswoi ich organizm, będzie miało zasadnicze znaczenie dla rozwoju malucha i zdrowia kobiety. Warto więc postawić m.in. na surowe, nieprzetworzone warzywa i owoce, ciemne pieczywo, chude mięso, ryby, rośliny strączkowe, nabiał. Ważna jest też kaloryczność diety, dostosowana m.in. do trymestr ciąży – zaznacza mielecka dietetyczka. – Każda z pacjentek ma możliwość spotkania się z dietetykiem na indywidualną sesję przez wyjściem do domu, a także kontaktu mailowego po wyjściu ze szpitala. Wszelkie informacje są także na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl. Mamy mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: www.poradnia.ncez.pl Jest możliwość wyrażania opinii o programie o diecie.– informuje Marzena Nowak, Naczelna Pielęgniarka Szpitala.

            – Cel jest więc jeden: popularyzowanie zasad zdrowego żywienia mam, obalanie mitów. Nie tylko tu, w szpitalu, czuwamy nad tym, by organizm kobiety miał wszystko czego potrzebuje, ale przygotowujemy także do wartościowego odżywiania się w domu. Zagubienie w nowej sytuacji i nadmiar obowiązków często powodują, że mama nie ma czasu szukać na bieżąco ważnych informacji. Teraz bazą będą wiadomości przekazane przez dietetyka oraz przez nas, położne i lekarzy. Wszystkim nam zależy, aby wykorzystać potencjał tego programu, a nasze pacjentki były były zadowolone – mówi Beata Bieniek, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ginekologiczno-Położniczego. 

Zobacz galerię obrazków z wiadomości- kliknij link

Aneta Dyka-Urbańska, rzecznik pras. Szpitala Specjalistycznego w Mielcu

Sprawdź również

RLF już gra

Rozpoczął się kolejny sezon Radomyskiej Ligi Futsalu o Puchar Burmistrza Radomyśla Wielkiego. Pierwsza kolejka rozegrana …