Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Najnowsze wiadomości / Podkarpackie przysmaki w Radomyślu Wielkim

Podkarpackie przysmaki w Radomyślu Wielkim

W sobotę (15 lipca) w Radomyślu Wielkim po raz 11. odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Do miasteczka tłumnie zjechali  mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i Małopolski, by pokosztować najsmaczniejszych wędlin z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.

Podczas imprezy nie zabrakło tradycyjnego punktu programu . Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało sześć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami czy też kiełbaskami z grilla. ­ Nasza gmina od lat słynie jako „zagłębie wędliniarskie”. Właśnie u nas funkcjonuje wiele, najczęściej rodzinnych, przedsiębiorstw mięsnych. To od dziesięcioleci nasza duma. Dbamy o nasze „zagłębie wędliniarskie” i cieszymy się, że z każdym roku się ono rozwija – powiedział burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński.

 Promocja mięsa wieprzowego

W ramach PDW Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała piknik mięsa wieprzowego. Były więc liczne konkursy i zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Nie zabrakło degustacji potraw z wieprzowiny – m.in. bitek, gulaszu, szaszłyków.

Lokalny patriotyzm przy wyborze wyrobów na nasze stoły

Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza jest konkurs wyrobów wędliniarskich na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez dziewięć firm dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący), prof. Maria Ruda i Elżbieta Lejko – kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR. Jak podkreślało jury wybór „Przysmaków” to nie jest łatwe zadanie. – Przedstawione wyroby były naprawdę znakomite. Świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych lokalnych zakładach. Powinniśmy się chwalić tym, co mamy dobrego i kierować się lokalnym patriotyzmem przy wyborze wyrobów na nasze stoły – stwierdziła prof. Maria Ruda.

Najsmaczniejsze

Ostatecznie „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2017 zostały:

– udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,

– polędwica z pieca – Masarnia Zbigniew Giża sp.j. z Żarówki,

– kiełbasa grillowa z serem – Firma Handlowo-Usługowa JUVITA Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej,

– kiełbasa wiejska – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,

– golonka podkarpacka – PPM Taurus z Pilzna.

Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.

Krzysztof Babiarz
Urząd Miejski w Radomyślu Wielkim

Sprawdź również

Wojciech Trzyna malarstwo wystawa w SCK

Wojciech Trzyna, autor obrazów, które prezentowane są w Galerii ESCEK Domu Kultury SCK, 19 kwietnia …