Od poniedziałku, 18 maja zostaje wprowadzony trzeci etap znoszenia ograniczeń związanych z koronawirusem. W konsultacjach w sprawie „odmrożenia”działalności restauracji i kawiarni uczestniczył poseł Fryderyk Kapinos.
– Branża gastronomiczna jest bardzo ważną gałęzią gospodarki, dającą wiele miejsc pracy, dlatego przywrócenie jej możliwości funkcjonowania w podobnych ramach jak przed epidemią koronawirusa było niezwykle istotne – mówi poseł Fryderyk Kapinos.– W czasie epidemii zgłosiło się do mnie wielu przedsiębiorców, którzy przedstawiali swoje propozycje w sprawie prowadzenia działalności gastronomicznej w tym niełatwym czasie. Postulaty i sugestie firm z branży gastronomicznej na bieżąco przekazywałem do Kancelarii Premiera, Ministerstwa Rozwoju oraz Głównego Inspektora Sanitarnego – wspomina poseł Kapinos.
Od połowy maja można zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej). Odbywać się to musi pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo obsłudze oraz klientom.
– To bardzo ważne, że przy tworzeniu nowych zasad funkcjonowania rząd uważnie wsłuchał się w głos przedsiębiorców, którzy mają duże doświadczenie i mogli przekazać wiele cennych uwag – komentuje poseł Kapinos.– Wierzę, że dzięki dobrej współpracy rządu i przedsiębiorców skutki sytuacji związanej z epidemią koronawirusa będą jak najmniej odczuwalne – mówi poseł Fryderyk Kapinos.
Kamil Kagan
Dyrektor Biura Poselskiego Fryderyka Kapinosa