Szybki i prosty sposób na przepyszne grzanki z aromatycznym pomidorem. Doskonale nadają się na szybką przekąskę. Można je też przygotować na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
- bagietka
- duży, dojrzały pomidor
- kulka mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz, świeża pietruszka (można zastąpić suszonymi ziołami)
- masło
Przygotowanie
- Bagietki kroimy pod ukosem na ok. 1,5 cm kromki, smarujemy cieniutko masłem, na każdej kładziemy plasterek mozzarelli. Układamy na blasze i umieszczamy w nagrzanym do 160 piekarniku. Opiekamy ok. 5-10 min.
- Pomidora sparzamy i usuwamy z niego skórkę. Kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a pietruszkę drobno siekamy. Łączymy z pomidorem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na każdej grzance zaraz po wyjęciu z piekarnika układamy przygotowaną pomidorową mieszankę. Podajemy jeszcze ciepłe.
przepis i zdjęcia: Agnieszka Gąsiewska
Szybka bruschetta