Bardzo prosty sposób na szybki obiad lub ciepłą kolację. Tortille możne kupić gotową lub zrobić samemu, jeżeli mamy więcej czasu. Środek wypełniamy świeżymi warzywami(u mnie był to pomidor, świeży ogórek, papryka) i grillowanym lub smażonym kurczakiem. Całość uzupełnił sos czosnkowo-koperkowy.
Składniki (dla 4 osób):
- 2 opakowania tortilli
- duży, dojrzały pomidor
- ogórek
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 czerwona papryka
Sos czosnkowo-koperkowy
- 1 ząbek czosnku
- kubeczek jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Jogurt naturalny, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos najlepiej przygotować wcześniej i wstawić na parę godzin do lodówki. Dzięki temu smaki i zapach przenikną się nawzajem a nasz sos będzie bardziej aromatyczny.
- Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki. Liście sałaty rozrywamy na mniejsze cząstki. Kurczaka oprusznego przyprawami lub zamarynowanego dzień wcześniej smażymy na niewielkiej ilości oleju.
- Tortillę podgrzewamy przez parę minut z obu stron na suchej patelni. Przekładamy tortille na talerz. Układamy na niej sałatę, kurczaka i warzywa. Polewamy sosem czosnkowo-koperkowym i zawijamy w rożek.
Smacznego!
przepis i zdjęcia: Agnieszka Gąsiewska
Tortilla z kurczakiem