W ostatni dzień karnawału w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Św. Jadwigi Królowej w Mielcu odbyła się Wojewódzka Konferencja pod hasłem „Aranżacje stołów na różne okazje. Walentynkowe inspiracje”. Konferencja zorganizowana została już po raz dziewiąty z inicjatywy zespołu nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Jej celem było prezentowanie i promowanie możliwości i talentów uczniów szkoły zawodowej oraz przysposabiającej do pracy.
W spotkaniu udział wzięły placówki kształcenia specjalnego województwa podkarpackiego: SOSW Ropczyce, SOSW Leżajsk, ZSS im. UNICEF Rzeszów, ZSS Kolbuszowa Dolna oraz drużyna gospodarzy.
Tegoroczna tematyka dotyczyła zbliżającego się Święta Zakochanych. Na początku goście obejrzeli prezentację multimedialną Walentynkowe inspiracje połączoną z prelekcją na temat Zdrowie zamknięte w tabliczce czekolady. Zaproszone drużyny wzięły także udział w warsztatach plastycznych, podczas których uczniowie wykonali walentynkowe kartki techniką haftu ozdobnego. Na warsztatach kulinarnych nauczyli się, jak przygotować atrakcyjne ozdoby z czekolady. Warsztaty prowadzili nauczyciele mieleckiego Ośrodka.
Następnie uczniowie z każdej drużyny zaprezentowali walentynkowe potrawy i dekoracje, twórczo aranżując swoje stoły. Kompozycje zachwyciły wszystkich zebranych kolorystyką i formą. Na stołach pięknie prezentowały się torty, desery, ciastka i sałatki. Wszystkie zainspirowane motywem serca. Degustujący potrawy goście chwalili smak, niecodzienny sposób serwowania potraw i serce włożone w ich przygotowanie.
Każda drużyna otrzymała od organizatorów statuetkę w kształcie serca. Nagrody i gratulacje wręczyła pani Maria Napieracz – wicestarosta Powiatu Mieleckiego w obecności wicedyrektorów SOSW: pani Krystyny Florek i pana Mariusza Borzeckiego.
Gościem honorowym konferencji była pani Magdalena Weryńska-Zarzecka, właścicielka Cukierni Weryński. Zaprezentowała wyroby walentynkowe swojej cukierni. Organizatorów ucieszyła obecność mieleckiego pracodawcy, który już od czterech pokoleń kultywuje tradycję rodzinnego biznesu i chętnie dzieli się z uczniami swoją wiedzą i doświadczeniem.
Przebiegająca w serdecznej atmosferze konferencja po raz kolejny zintegrowała uczniów i nauczycieli placówek kształcenia specjalnego z regionu. Niepełnosprawni uczniowie ponownie udowodnili, że drzemie w nich duży talent kulinarny.