Agencja Wydawnicza "Promocja" zaprasza do współpracy: reklama w internecie i gazecie, filmy reklamowe i reportaże, zdjęcia, antykwariat - skup książek i przedmiotów kolekcjonerskich, galeria - ikony obrazy - wystawa i sprzedaż....
Strona główna / Historia i Kultura / Życie kulturalne / Roladki z kurczaka w szynce na pesto z zielonego groszku i ziemniaki au gratin

Roladki z kurczaka w szynce na pesto z zielonego groszku i ziemniaki au gratin

Propozycja na niedzielny obiad. Choć wydaje się że to skomplikowane danie, jego wykonanie jest naprawdę proste. Nie potrzeba tu żdanych wyższych umiejętności kulinarnych. Za to efekt jest zaskakujący 🙂

 

 

 

Składniki:

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 100 g szynki szwardzwaldzka (lub inna wędzona, może też być boczek)
  • 100 g sera cheddar (lub innego twardego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz, szczypta startej skórki z cytrynu+ 2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka roztopionego masła
  • ½ łyżki miodu

 

Groszek:

  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • Ząbek czosnku
  • Garść listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • Sól i pieprz

Ziemniaki „au gratin”

  • 1 kg ziemniaków
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • Ząbek czosnku, Sól
     

Przygotowanie

Kurczak

  1. Umyć i oczyścić z błonek i chrząstek.
  2. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa cienkie filety.
  3. Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Ja rozbijam przez folę spożywczą, żeby mięso się nie rwało.
  4. Delikatnie oprószyć solą
  5. W  miseczce połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, roztopionym masłem i miodem.
  6. Każdy filet nasmarować przygotowaną pastą
  7. Na każdym filecie położyć po kawałeczku sera
  8. Zawinąć w roladkę i owinąć w szynkę. Na koniec całość spiąć wykałaczką
  9. Ułożyć w lekko nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
  10. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

 

Ziemniaki

1. Umyć i obrać ziemniaki

2. pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej w malakserze, albo na tarce)

3. żaroodporne naczynie lekko nasmarować margaryną

4. Układać warstwami, tak by zachodziły za siebie

5. każdą ułożoną warstwę delikatnie posolić

6. ostatnią warstwę ziemniaków posypać przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i polać śmietanką. Nie ma potrzeby potrząsać naczyniem , śmietanka sama rozleje się po wszystkich warstwach ziemniaków.

7. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

8. jeżeli chcemy aby wierzchnia warstwa zrumieniła się w pieczeniu, odkryć naczynie na 15 -10 minut przed końcem pieczenia

 

Obie potrawy można piec razem. Najpierw piekłam ziemniaki a 20 minut przed końce do piekarnika wstawiłam mięso.

 

Groszek

 

  1. Mrożony groszek rozmrozić płukając gorącą wodą
  2. Wrzucić groszek na gotującą się osoloną wodę i gotować 5 minut
  3. Odcedzić, odłożyć nieco do przybrania
  4. Ugotowany groszek, świeżą bazylię, sok z cytryny masło zmiksować razem na gładką  masę.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem

 

 

przepis i zdjęcia: Agnieszka Gąsiewska

 

 

 

Roladka z kurczaka

Sprawdź również

Wystawa „Przez okno” – Galeria, ul. Kusocińskiego 2

Przez okno… adres z widokiem na obrazy  „Przez okno…”– wystawa twórczości Haliny Saj zagościła w …