Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości odbędą się już po raz XVII! 16 i 17 grudnia 2023 roku ( w sobotę i niedzielę) zapraszamy do G2A ARENA czyli Centrum Wystawienniczo-Kongresowego Województwa Podkarpackiego w Jasionce k. Rzeszowa. W imprezie weźmie udział ponad 100 wystawców, którzy jak co roku, zaprezentują pyszne smaki, sprawdzone receptury swych tradycyjnych wyrobów, wyrafinowane produkty oraz interesujące nowości.
Z pewnością każdy pasjonat dobrej kuchni, zdrowego odżywiania oraz naturalnych kosmetyków znajdzie na Ekogali coś dla siebie. Odwiedzający targi w prezencie będą otrzymywać choinki, sianko wigilijne, filcowe zawieszki choinkowe oraz słomiane dekoracje świąteczne.

Organizatorami Ekogali są wspólnie Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego, Konrad Fijołek Prezydent Miasta Rzeszowa oraz Marcin Fujarowicz Prezes Związku Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.
Na odwiedzających czekają liczne degustacje i prezentacje oraz możliwość zakupu wielu produktów, nie tylko żywności, ale także naturalnych kosmetyków. Jak zwykle w programie znajdą się lubiane przez wszystkich pokazy live cooking „VIP-y gotują”, liczne prezentacje, degustacje oraz konkursy z nagrodami. W czasie niedzielnych wydarzeń będzie można dopingować Vip-y, podczas ich zmagań z przygotowaniem potraw świątecznych. W tej, nieco innej niż codzienna, roli wystąpią: marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie województwa Ewa Draus i Piotr Pilch oraz wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska.
Organizatorzy pomyśleli o najmłodszych. Dla nich właśnie zaaranżowana zostanie strefa warsztatów i animacji dla dzieci i młodzieży ,,Podkarpackie wczoraj i jutro”. Stoisko będzie podzielone na strefę nawiązującą do czasów PRL oraz strefę odpowiadająca za innowacyjność i wybiegającą w przyszłość. Na strefie PRL dzieci będą mogły spróbować swoich sił przy kole garncarskim oraz stworzyć własną tabliczkę czekolady. W ramach warsztatów najmłodsi będą tworzyć ozdoby choinkowe w dawnym stylu. Druga część strefy obejmować będzie przyszłość i innowacyjność. Można tam będzie wypróbować okulary z wirtualną rzeczywistością, zobaczyć pracę robota czy wziąć udział w warsztatach z użyciem długopisów 3D.
Wszyscy chętni do odwiedzenia Ekogali mogą bezpłatnie skorzystać z przejazdu Podmiejską Koleją Aglomeracyjną (PKA). Stacja kolejki znajduje się 100 metrów od wejścia na teren targów.
Targom towarzyszyć będzie Europejski Konkurs Kulinarny, będzie więc można obserwować zmagania uczestników konkursu i być może czegoś nowego się nauczyć. Będzie także wykład „Z ziołowego ogródka”, który wygłosi mgr farmacji, zielarz dietetyk Jolanta Miklar oraz występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie” z Krzemienicy.
Wydarzenie na Facebooku: https://www.facebook.com/www.ekogala.eu
Program wydarzenia
16 grudnia 2023 r. (SOBOTA)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 16:00 XVII Europejski Konkurs Kulinarny – część I (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu)
– część wystawowa
10:00 – 17:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa
11.00 – 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
11:00 – 12:30 Oficjalne otwarcie EKOGALI – XVII Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości – scena
12:30 – 13:30 Występ artystyczny „Zespołu Regionalnego Wesele Krzemienickie”
z Krzemienicy – scena
14:30 – 15:30 Wykład „Z ziołowego ogródka” – mgr farmacji, zielarz, dietetyk Jolanta Miklar – scena
17:00 Zakończenie pierwszego dnia targowego
17 grudnia 2023 r. (NIEDZIELA)
10:00 – 17:00 Zwiedzanie Targów
10:00 – 16:00 Europejski Konkurs Kulinarny – część II (konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – część wystawowa
10:00 – 15:00 Pokaz wypieków świątecznych z produktów polskich, w tym ekologicznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie – część wystawowa
11.00 – 17.00 Strefa warsztatów i animacji, tworzenie ozdób świątecznych i warsztaty kulinarne – część wystawowa
12:00 – 12:45 VIP-y gotują (część I) – część wystawowa
13:00 – 13:45 VIP-y gotują (część II) – część wystawowa
16:00 – 16:45 Rozstrzygnięcie Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród – scena
17:00 Zamknięcie Targów
Aleksandra Gorzelak-Nieduży
Biuro prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
p r o m o c j a :
Spotkania z ikonami i twórcami