Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Najnowsze wiadomości / Zgnilec amerykański w powiecie mieleckim

Zgnilec amerykański w powiecie mieleckim

Na terenie Powiatu Mieleckiego, przy tablicach informujących o wjeździe do danej miejscowości pojawiły się tabliczki z napisem „Zgnilec amerykański pszczół – Obszar zapowietrzony”.

To efekt Rozporządzenia NR 2/2019 Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mielcu z 19 czerwca 2019w sprawie zwalczania zgnilca amerykańskiego pszczół na terenie Powiatu Mieleckiego.

Za obszar zapowietrzony uznane zostały na terenie Powiatu Mieleckiego miejscowości:

Przecław, Wylów, Zaborcze, Goleszów, Błonie, Kiełków, Rzemień, Dobrynin, Książnice, Tuszyma  oraz Mielec od ulicy Witosa w stronę południową – w kierunku Przecławia, na północy granice wyznacza skrzyżowanie dróg 985 i 875.

To bardzo groźna choroba pszczół. Nie zagraża ludziom bezpośrednio, natomiast może powodować trudności z zapylaniem roślin na terenachrolniczych.

Zgnilec złośliwy (Histolysisinfectiosaperniciosalarvaeapium, Pestisamericanalarvaeapium) jest zaraźliwą chorobą bakteryjną czerwiu,wywoływaną przez laseczkę larwy. Choruje nań i zamiera czerw zasklepiony.

Przetrwalniki bakterii odznaczają się bardzo wysoką odpornością na działanie termiczne i chemiczne, a w normalnych warunkach przeżywają nawet do 40 lat. Szczególne nasilenie choroby przypada na drugą połowę lata.

Bakterie lasecznika pojawiają się i namnażają błyskawicznie, uszkadzając ściany jelita. Zarażone larwy zamierają w zasklepionej komórce – gniją, przybierając kolor brunatnożółtawy, brunatny a w końcu czarny. W ciągu przeciętnie 4 dni umierają. Masa zamarłego czerwiu wydaje charakterystyczny zapach przypominający zapach kleju stolarskiego.

Robotnice usuwają martwy czerw z ula, przenosząc bakterie na odnóżach i narządach gębowych do pokarmu, którym karmią zdrowe larwy. W ten sposób choroba rozprzestrzenia się w całym ulu. Bakterie umiejscawiają się na wszystkich częściach ula, na plastrach, w miodzie, w pyłku i w wosku. Osłabiona pszczela rodzina jest podatna na ataki silniejszych rodzin, które z kolei przenoszą zarazę do zdrowych uli.

Choć bakteria atakuje wyłącznie larwy, to najbardziej skutecznym sposobem uratowania pasieki jest spalenie ula wraz z całą pszczelą rodziną.

Na podstawie: Wkikipedia, http://www.sadyogrody.pl

Marek Patyk

 

Sprawdź również

Warsztaty rodzinne

W niedzielę, 15 grudnia, w Centrum Wystawienniczo-Promocyjnym instruktorka plastyki Agnieszka Szala-Jagiełło pomagała tworzyć mielczanom  ozdoby …