Starosta Mielecki Andrzej Chrabąszcz, w uzgodnieniu z Podkarpackim Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym Szczepanem Jędralem podjął decyzję o ponownym powierzeniu pełnienia obowiązków Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mielcu Annie Marii Babuli.
Powołanie na stanowisko starosta A. Chrabąszcz wręczył w dniu 7 kwietnia 2014 roku.
– W imieniu samorządowych władz powiatu gratuluję powołania na kolejną pięcioletnią kadencję i życzę Pani dalszych sukcesów zawodowych i spełnienia zamierzonych celów – powiedział starosta A. Chrabąszcz. Dodał, że dzięki fachowości i właściwej organizacji pracy Inspekcja w powiecie mieleckim działa bardzo sprawnie. Nie ukrywał też oczekiwań władz powiatu dotyczących działań Sanepid-u w newralgicznych dziedzinach, mogących stwarzać uciążliwości dla życia i zdrowia mieszkańców powiatu, związanych zwłaszcza z analizą i kontrolą środowiska pracy, ochroną wód do spożycia czy bezpieczeństwem żywnościowym.
A. Chrabąszcz zwrócił szczególną uwagę na oczekiwane ze strony Sanepid-u działania związane z kontrolą i ochroną środowiska pracy na terenie powiatu mieleckiego. Jak stwierdził – Specyfiką naszego powiatu jest silne uprzemysłowienie, a działalność gospodarcza w wielu różnych branżach generuje występowanie zróżnicowanych zagrożeń dla pracowników. Dlatego, z powodu narażenia na różne czynniki uciążliwe i szkodliwe, pożądana jest zwiększona intensywność działań powiatowego Sanepid-u dla ich eliminowania. Istotne jest, aby bezpieczeństwo w środowisku pracy było na najwyższym poziomie. To, naszym zdaniem, obszar do wzmożonego nadzoru przez powiatowy Sanepid.
Anna Maria Babula funkcję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Mielcu pełni już 10 lat. Jak powiedziała po spotkaniu, podczas którego otrzymała dokument ponownego powierzenia obowiązków PPIS w Mielcu – Powiatowa stacja którą kieruję, działa i reaguje szybko i zdecydowanie. Dzięki temu stan sanitarno – epidemiologiczny w powiecie, a zwłaszcza w firmach i zakładach, które podlegają naszej kontroli jest na przyzwoitym poziomie, ale musi być ciągłe intensywne działanie, aby ten poziom utrzymać. Wiele uwagi poświęcamy analizie i kontroli środowiska pracy i – dzięki inspekcjom – jego stan ciągle się poprawia. Zakłady produkcyjne mają coraz lepsze sanitarno – techniczne warunki pracy. Sporo uwagi w naszych działaniach poświęcamy bezpieczeństwu żywności, a to ze względu na fakt, że na terenie naszego powiatu funkcjonuje wiele zakładów produkujących artykuły żywnościowe.
Moim ogromnym sukcesem są ludzie, którzy cały czas podnoszą kwalifikacje. Prawie wszyscy pracownicy nadzoru mają ukończone studia wyższe, a także studia podyplomowe bądź specjalizacje, dlatego też poziom merytoryczny inspekcji wzrasta – dodała A. M. Babula.
Inf. Bogusław Miga