Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Region / Gospodarka i ekonomia / EKOGALA – międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości

EKOGALA – międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości

ekogala9 grudnia 2016 r. (piątek)

10.00 – 17.00                                    Zwiedzanie Targów

11.00 – 15.00                       XI Europejski Konkurs Kulinarny – część I

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie

10.00 – 12.00                        Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Magia ekologicznych Świąt Bożego Narodzenia”Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”

10.00 – 10.10                        Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

10.10 – 10.30                        Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat polskich i zagranicznych bożonarodzeniowych zwyczajów – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, wraz z nauczycielem  Anną Hadałą

10.30 – 11.00                       Wykład „W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia – zwyczaje świąteczne i tradycyjne potrawy na bazie ekologicznego produktu” – Alina Becla Suszarnia owoców „AWB Alina Becla”

11.00 – 11.30                       Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)

11.30 – 12.00                       Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

12.00 – 14.00                       Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Ekologiczne symbole Świąt Bożego Narodzenia”Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”

12.00 – 12.10                        Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12.10 – 12.40                       Wykład: „Czy choinka, karp i opłatek może być ekologiczny? Czyli tradycyjne symbole świąteczne
w ekologicznym wydaniu” –  Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu

12.40 – 13.00                                     Wykład: „Przy wigilijnym stole. Przygotowywanie potraw świątecznych na bazie ekologicznych produktów”

13.00 – 13.30                       Rozstrzygnięcie konkursów o tematyce ekologicznej dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną)

13.30 – 14.00                       Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

14.00 – 14.30                       Oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2016- scena (wystąpienia organizatorów i  zaproszonych gości)

14.30 – 16.00                       Konferencja – „EKOLOGIA: gdzie byliśmy, a gdzie jesteśmy  – 10 lat doświadczeń Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA” połączona z Galą „Wyróżnień Białego Bociana”

16.00 – 17.00                       Finał XXIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA – MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie

 

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

10 grudnia 2016 r. (sobota)

10.00 – 17.00                                    Zwiedzanie Targów

10.00 – 16.00                       XI Europejski Konkurs Kulinarny – część II

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie

11.30– 13.00            Panel przedsiębiorców

(spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)

13.00 – 14.00                       VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część I

14.00 – 15.00                       VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część II

(live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej)

15.00 – 15.15                        Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targów 2016”

16.00 – 16.55                       Rozstrzygnięcie XI Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród

17.00                                     Zamknięcie Targów

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

 

Monika Konopka

Biuro Prasowe

Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego

Sprawdź również

Nietrzeźwi rowerzyści na terenie powiatu mieleckiego

Policjanci z Mielca zatrzymali podczas minionego weekendu sześciu rowerzystów, którzy zdecydowali się na jazdę, mimo …