Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Region / Gospodarka i ekonomia / EKOGALA – międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości

EKOGALA – międzynarodowe targi produktów i żywności wysokiej jakości

ekogala9 grudnia 2016 r. (piątek)

10.00 – 17.00                                    Zwiedzanie Targów

11.00 – 15.00                       XI Europejski Konkurs Kulinarny – część I

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie

10.00 – 12.00                        Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I – IV pt. „Magia ekologicznych Świąt Bożego Narodzenia”Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”

10.00 – 10.10                        Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski – Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

10.10 – 10.30                        Inscenizacja i prezentacja multimedialna na temat polskich i zagranicznych bożonarodzeniowych zwyczajów – uczniowie Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, wraz z nauczycielem  Anną Hadałą

10.30 – 11.00                       Wykład „W oczekiwaniu na Święta Bożego Narodzenia – zwyczaje świąteczne i tradycyjne potrawy na bazie ekologicznego produktu” – Alina Becla Suszarnia owoców „AWB Alina Becla”

11.00 – 11.30                       Rozstrzygnięcie trzech plastycznych konkursów o tematyce ekologicznej dla dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną dzieci)

11.30 – 12.00                       Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

12.00 – 14.00                       Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich „Ekologiczne symbole Świąt Bożego Narodzenia”Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”

12.00 – 12.10                        Wstęp i przywitanie uczestników seminarium:
Robert Machowski Prezes Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego

12.10 – 12.40                       Wykład: „Czy choinka, karp i opłatek może być ekologiczny? Czyli tradycyjne symbole świąteczne
w ekologicznym wydaniu” –  Marek Krysztoforski, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu

12.40 – 13.00                                     Wykład: „Przy wigilijnym stole. Przygotowywanie potraw świątecznych na bazie ekologicznych produktów”

13.00 – 13.30                       Rozstrzygnięcie konkursów o tematyce ekologicznej dla uczniów gimnazjów i szkół średnich wraz z wystawą prac (wręczenie nagród laureatom przez przedstawicieli instytucji wspierających i popularyzujących edukację ekologiczną)

13.30 – 14.00                       Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych dla uczestników seminarium

14.00 – 14.30                       Oficjalne otwarcie Targów EKOGALA 2016- scena (wystąpienia organizatorów i  zaproszonych gości)

14.30 – 16.00                       Konferencja – „EKOLOGIA: gdzie byliśmy, a gdzie jesteśmy  – 10 lat doświadczeń Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych POLSKA EKOLOGIA” połączona z Galą „Wyróżnień Białego Bociana”

16.00 – 17.00                       Finał XXIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA – MTR Międzynarodowe Targi Rzeszowskie

 

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

10 grudnia 2016 r. (sobota)

10.00 – 17.00                                    Zwiedzanie Targów

10.00 – 16.00                       XI Europejski Konkurs Kulinarny – część II

(konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych, możliwość obserwowania zmagań uczestników konkursu) – Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie

11.30– 13.00            Panel przedsiębiorców

(spotkanie przedsiębiorców zainteresowanych nawiązaniem kontaktów gospodarczych)

13.00 – 14.00                       VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część I

14.00 – 15.00                       VIP-y gotują – wyspa tematyczna – część II

(live cooking z udziałem przedstawicieli administracji samorządowej i rządowej)

15.00 – 15.15                        Rozstrzygnięcie konkursu „Najładniejsze stoisko targów 2016”

16.00 – 16.55                       Rozstrzygnięcie XI Europejskiego Konkursu Kulinarnego, wręczenie nagród

17.00                                     Zamknięcie Targów

W godz. 10.00 – 17.00 na hali targowej będzie funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której będą odbywać się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”

 

Monika Konopka

Biuro Prasowe

Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego

Sprawdź również

Chóralnie i organowo – koncert cecyliański

Chór Nauczycielski ZNP i SCK „Akord”, Dom Kultury SCK, Parafia pw. MBNP zapraszają mielecką publiczność …