W 2011 roku zainicjowaliśmy akcję ,,JEDZENIE NASZYCH DZIECI MA BYĆ dla nich LEKARSTWEM a NIE TRUCIZNĄ"
Z tą akcją dodarliśmy do szkół, stowarzyszeń,różnych organizacji, gmin powiatów urzędów marszałkowskich do rządu posłów i senatorów.
Cieszy Nas ze Akcja ta zaczyna przynosić pierwsze owoce ze wiele osób dostrzega ten problem przykładem takim jest ,,Grupa Aktywni Rodzice" z Wrocławia.
Grupa Aktywni Rodzice pod patronatem między innymi Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i Urzędu Miasta 25 .10 . 2014 roku zorganizowała konferencję "Zdrowe żywienie małych wrocławian".
Celem jest wprowadzenie Miejskiego Programu Zdrowego Żywienia Małych Wrocławian, który zagwarantuje zdrowe żywienie dzieci w placówkach oświatowych. Konferencja jest efektem kilkunastomiesięcznej pracy i obserwacji tego, co znajduje się na szkolnych talerzach naszych dzieci.
Co między innymi było na konferencji:
– wykłady i prezentacje zdrowego żywienia
– warsztaty zdrowego gotowania prowadzone przez profesjonalnych kucharzy
– dla każdego uczestnika przewidziany był poczęstunek, pakiet bezpłatnych porad i przepisów
Wielkie słowa uznania dla ,,Grupy Aktywni Rodzice" z Wrocławia tak trzymać jest to godny przykład do naśladowania dla innych.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Według Światowej Organizacji Zdrowia to zjawisko osiąga w Polsce rozmiary epidemii. Dziś co piąte dziecko ma problem z nadwagą. Ostatnie 30 lat to dziesięciokrotny wzrost liczby otyłych nastolatków.
Niestety, problem ten dotyczy już nawet przedszkolaków: co drugi trzylatek (wg badań prof. Haliny Weker, Instytut Matki i Dziecka) ma nieprawidłowy wskaźnik masy ciała. To efekt złych nawyków żywieniowych, niewłaściwej kultury jedzenia oraz braku ruchu. Nasze dzieci spędzają w żłobkach, przedszkolach i szkołach większą część swojego życia, koniecznym jest więc, aby ich dieta była zdrowa. A wciąż nie jest!
Według raportów Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, jak na ironię, we wszystkich wrocławskich szkołach posiadających certyfikat „szkoła promująca zdrowie“ sprzedaje się dzieciom i podaje w stołówkach śmieciowe jedzenie. W jadłospisach znajdują się: słodycze, gotowe przekąski, zupy w proszku, garmażerka, produkty wysoko przetworzone, surówki z octem, wędliny najgorszej jakości. Nasze dzieci jedzą mrożone truskawki w garmażeryjnych pierogach.
Zbigniew Kuraś