Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Historia i Kultura / Życie kulturalne / Najdłuższa kaszanka świata… w Radomyślu Wielkim

Najdłuższa kaszanka świata… w Radomyślu Wielkim

W sobotę 19 lipca na stadionie w Radomyślu Wielkim k. Mielca odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Rano odbyły się zawody sportowe w ramach 34. Ogólnopolskiego Biegu Radomyskiego im. Jacka Kozioła. Dzieci ze szkół podstawowych mogły wystartować w biegu na 1 km, gimnazjaliści na 2 km, zaś dorośli biegli 10 km. Po wręczeniu nagród odbył się mecz pracowników firmy Geyer & Hosaja (współorganizatora imprezy) pomiędzy zakładami z Mielca oraz Partyni. Wynikiem 4:1 Partynia udowodniła swoją wyższość na płaszczyźnie sportowej. Następnie odbyło się wręczenie nagród w konkursie plastycznym, również organizowanym przez firmę Geyer & Hosaja „Tata i Mama pracują bezpiecznie”, mającym promować bezpieczeństwo w pracy wśród najmłodszych. Później nastąpiło uroczyste otwarcie Podkarpackiego Dnia Wędliniarza, podczas którego wójt Radomyśla Wlk. Józef Rybiński oraz marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl (listownie) podkreślili potrzebę promocji naturalnego sposobu produkcji wędlin, a także znaczenie wędliniarstwa dla gospodarki. W tym czasie każdy mógł spróbować lokalnych wyrobów mięsnych na stoiskach poszczególnych marek. Później przystąpiono do bicia Światowego Rekordu Guinnessa na najdłuższą kaszankę. Dotychczasowy rekord padł w hiszpańskim mieście Burgos przed rokiem (182 metry przed zaparzeniem). Kilka minut przed 17. Z nadziewarki „wyszły” pierwsze centymetry potrawy. Po kilku godzinach zakończono pracę nad kaszanką. Publiczność wstrzymała oddech. Wreszcie padł werdykt: 224 metry przed zaparzeniem! Burmistrz Radomyśla nie krył uznania i zaintonował „Sto lat” na cześć masarzy. Po ugotowaniu każdy mógł spróbować rekordowej kaszanki. Przystąpiono również do pieczenia prosiaka. Rozstrzygnięto również konkurs Przysmak Ziemi Podkarpackiej, którego wyniki publikuję poniżej. Szczęśliwa (i najedzona) publiczność bawiła się do późnych godzin wieczornych wraz z zespołami: Kapela Ludowa „Beka”, Milano oraz Plus. Oprócz tego przygotowano wiele konkursów dla publiczności, a dzieci mogły skorzystać m.in. z toru samochodzikowego oraz dmuchanej zjeżdżalni.

Tytułem „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” mogą się poszczycić się firmy:

– Zakład Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej (boczek wędzony)
– Zakład Haliny Kozik z Podleszan (golonka podleszańska)
– Zakład Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla Wielkiego (udziec biesiadny)
– Firma Taurus z Pilzna (szynka pilzneńska)
– Firma Juvita z Dulczy Wielkiej (kiełbasa dulecka podsuszana)
– Zakład Jasiołka z Dukli (zagrycha rzeszowska)

Michał Krawiec
 

Najdłuższa kaszanka świata

Sprawdź również

„Historia polskiego orła” płaskorzeźby Tadeusza Płeszki

Tadeusz Płeszka gościł 8 listopada w Galerii ESCEK Domu Kultury SCK, uczestnicząc w otwarciu swojej …