W sobotę (15 lipca) w Radomyślu Wielkim po raz 11. odbył się Podkarpacki Dzień Wędliniarza. Do miasteczka tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i Małopolski, by pokosztować najsmaczniejszych wędlin z naszego województwa. Najlepsze wyroby otrzymały tytuł „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
Podczas imprezy nie zabrakło tradycyjnego punktu programu . Były więc degustacje najlepszych wędlin, które w tym roku promowało sześć firm wędliniarskich. Przybyli na imprezę zajadali się kiełbasami wiejskimi, szynkami, polędwicami, boczkami, pasztetami czy kabanosami czy też kiełbaskami z grilla. Nasza gmina od lat słynie jako „zagłębie wędliniarskie”. Właśnie u nas funkcjonuje wiele, najczęściej rodzinnych, przedsiębiorstw mięsnych. To od dziesięcioleci nasza duma. Dbamy o nasze „zagłębie wędliniarskie” i cieszymy się, że z każdym roku się ono rozwija – powiedział burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński.
Promocja mięsa wieprzowego
W ramach PDW Podkarpacka Izba Rolnicza zorganizowała piknik mięsa wieprzowego. Były więc liczne konkursy i zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Nie zabrakło degustacji potraw z wieprzowiny – m.in. bitek, gulaszu, szaszłyków.
Lokalny patriotyzm przy wyborze wyrobów na nasze stoły
Nieodzowną częścią Podkarpackiego Dnia Wędliniarza jest konkurs wyrobów wędliniarskich na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. W tym roku wyboru z 25 wyrobów dostarczonych przez dziewięć firm dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący), prof. Maria Ruda i Elżbieta Lejko – kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR. Jak podkreślało jury wybór „Przysmaków” to nie jest łatwe zadanie. – Przedstawione wyroby były naprawdę znakomite. Świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych lokalnych zakładach. Powinniśmy się chwalić tym, co mamy dobrego i kierować się lokalnym patriotyzmem przy wyborze wyrobów na nasze stoły – stwierdziła prof. Maria Ruda.
Najsmaczniejsze
Ostatecznie „Przysmakami Ziemi Podkarpackiej” podczas PDW 2017 zostały:
– udziec weselny – Przetwórstwo Mięsne, Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,
– polędwica z pieca – Masarnia Zbigniew Giża sp.j. z Żarówki,
– kiełbasa grillowa z serem – Firma Handlowo-Usługowa JUVITA Kurek Justyna z Dulczy Wielkiej,
– kiełbasa wiejska – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
– golonka podkarpacka – PPM Taurus z Pilzna.
Każdy z wystawców otrzymał również wyróżnienie za jeden najlepszy produkt, jaki zaprezentował podczas imprezy. Uhonorowano też wystawców za gościnność.
Krzysztof Babiarz
Urząd Miejski w Radomyślu Wielkim