Miło mi poinformować, że w wyniku wspólnych działań: samorządowców, producentów wędlin i moim pozytywnie zakończyła się sprawa wędzonek tradycyjnych. W tej sprawie wystąpiłam z interpelacją poselską do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz zadawałam pytania podczas posiedzenie Sejmu.
W wyniku działań podjętych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, po 1 września br. polscy producenci tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych będą mogli stosować obecnie obowiązujące limity dla wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Stały Komitet do spraw Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt (Sofach) działający przy Komisji Europejskiej 1 lipca br. zaopiniował pozytywnie projekt rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej w tej sprawie.
Obecne normy dla WWA (tj. benz(a) pień na poziomie nie wyższym niż 5 µg/kg oraz suma WWA na poziomie nie wyższym niż 30 µg/kg) będą mogły mieć zastosowanie po 1 września br. wyłącznie dla tych tradycyjnie wędzonych produktów mięsnych, które będą umieszczane na rynku krajowym.
Cieszę się, że wspólnie mogliśmy pomóc zarówno producentom, jak i konsumentom, którzy wysoko cenią, jakość naszych wędzonek tradycyjnych.
7 lipca 2014 rok
Krystyna Skowrońska