Zapraszam na kolejną edycję konkursu nas ,,Nasza ryba nie tylko od święta”. W najbliższą sobotę 10.maja, w holu Urzędu Marszałkowskiego Woj. Podkarpackiego w Rzeszowie (ul. Cieplińskiego) od godziny 10.00 uczestnicy konkursu będą prezentować swoje kulinarne dzieła. Będzie oczywiście możliwość degustacji. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi między 12.30 a 13.00 w Sali Audytoryjnej (II piętro).
Do konkursu przystąpiło 9 szkół, zgłaszając do oceny łącznie kilkadziesiąt potraw wykonanych przez uczniów w dwóch kategoriach konkursowych:
-danie główne
-przystawka
Podstawowym warunkiem uczestnictwa w konkursie jest wykonanie potraw przez uczniów
z użyciem rodzimych gatunków ryb słodkowodnych. Każda szkoła reprezentowana będzie przez trzyosobową ekipę uczniów wraz z nauczycielem-opiekunem.
Potrawy oceniane będą przez specjalnie w tym celu powołaną przez Zarząd Województwa Podkarpackiego Komisję – w skład, której wchodzą przedstawiciele ważnych środowisk opiniotwórczych.
Ponadto w czasie odbywającego się konkursu zaprezentują swoje rybne przysmaki takie profesjonalne kuchnie jak:
-Karczma Podkarpackie Jadło z Babicy,
-Karczma Pod Semaforem z Bachórza,
-Restauracja u Schabińskiej z Jasła,
-Restauracja Małopolska z Jasła,
-Karczma Dębowy Dwór z Rudy Różanieckiej.
Dodatkowego ,,smaku” i emocji doda naszemu konkursowi z pewnością udział profesjonalnego jury w skład którego wejdą:
– Dorota Pajęcka-szef kuchni restauracji Hotelu Ambasador w Rzeszowie,
– Arkadiusz Wejer-szef kuchni restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie,
– Grzegorz Bednarczyk-szef kuchni Karczma Polska w Mielcu.
Zespół tych wyjątkowych specjalistów dokona własnej, niezależnej oceny potraw zaprezentowanych przez uczniów szkół oraz wytypuje laureata/laureatów Nagrody Specjalnej, którą szefowie kuchni sami ufundują.
Marszałek Władysław Ortyl jeszcze w ubiegłym roku zorganizował pierwszy konkurs z cyklu ,,Nasza ryba nie tylko od święta”. Jego celem była promocja szeroko rozumianej gospodarki rybactwa śródlądowego. Zaproszenie do konkursu zostało skierowane do zainteresowanych podmiotów i osób fizycznych z terenu działania dwóch Lokalnych Grup Rybackich funkcjonujących na obszarze województwa podkarpackiego, które wdrażają oś 4-tą ,, Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w ramach Programu Operacyjnego ,,Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”. W trakcie konkursu zaprezentowano wiele ciekawych i smakowitych potraw wykonanych wyłącznie z rodzimych gatunków ryb słodkowodnych.
Zachęceni efektami i zainteresowaniem tamtego przedsięwzięcia postanowiliśmy już na początku bieżącego roku wystosować odpowiednią korespondencję do podkarpackich szkół, w których prowadzony jest kierunek nauczania w zakresie gastronomii i hotelarstwa.
TOMASZ LEYKO
rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Podkarpackiego