Propozycja na niedzielny obiad. Choć wydaje się że to skomplikowane danie, jego wykonanie jest naprawdę proste. Nie potrzeba tu żdanych wyższych umiejętności kulinarnych. Za to efekt jest zaskakujący 🙂
Składniki:
- 4 podwójne piersi z kurczaka
- 100 g szynki szwardzwaldzka (lub inna wędzona, może też być boczek)
- 100 g sera cheddar (lub innego twardego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz, szczypta startej skórki z cytrynu+ 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżka roztopionego masła
- ½ łyżki miodu
Groszek:
- 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- Ząbek czosnku
- Garść listków świeżej bazylii
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki miękkiego masła
- Sól i pieprz
Ziemniaki „au gratin”
- 1 kg ziemniaków
- ¾ szklanki śmietanki kremówki 30 %
- Ząbek czosnku, Sól
Przygotowanie
Kurczak
- Umyć i oczyścić z błonek i chrząstek.
- Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa cienkie filety.
- Rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Ja rozbijam przez folę spożywczą, żeby mięso się nie rwało.
- Delikatnie oprószyć solą
- W miseczce połączyć przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, roztopionym masłem i miodem.
- Każdy filet nasmarować przygotowaną pastą
- Na każdym filecie położyć po kawałeczku sera
- Zawinąć w roladkę i owinąć w szynkę. Na koniec całość spiąć wykałaczką
- Ułożyć w lekko nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
- Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Ziemniaki
1. Umyć i obrać ziemniaki
2. pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej w malakserze, albo na tarce)
3. żaroodporne naczynie lekko nasmarować margaryną
4. Układać warstwami, tak by zachodziły za siebie
5. każdą ułożoną warstwę delikatnie posolić
6. ostatnią warstwę ziemniaków posypać przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem i polać śmietanką. Nie ma potrzeby potrząsać naczyniem , śmietanka sama rozleje się po wszystkich warstwach ziemniaków.
7. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
8. jeżeli chcemy aby wierzchnia warstwa zrumieniła się w pieczeniu, odkryć naczynie na 15 -10 minut przed końcem pieczenia
Obie potrawy można piec razem. Najpierw piekłam ziemniaki a 20 minut przed końce do piekarnika wstawiłam mięso.
Groszek
- Mrożony groszek rozmrozić płukając gorącą wodą
- Wrzucić groszek na gotującą się osoloną wodę i gotować 5 minut
- Odcedzić, odłożyć nieco do przybrania
- Ugotowany groszek, świeżą bazylię, sok z cytryny masło zmiksować razem na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
przepis i zdjęcia: Agnieszka Gąsiewska
Roladka z kurczaka