Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże

Zaproszenie na ryby

Zapraszam na kolejną edycję konkursu nas ,,Nasza ryba nie tylko od święta”. W najbliższą sobotę 10.maja, w holu Urzędu Marszałkowskiego Woj. Podkarpackiego w Rzeszowie (ul. Cieplińskiego) od godziny 10.00 uczestnicy konkursu będą prezentować swoje kulinarne dzieła. Będzie oczywiście możliwość degustacji. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi między 12.30 a 13.00 w Sali Audytoryjnej (II piętro).

Do konkursu przystąpiło 9 szkół, zgłaszając do oceny łącznie kilkadziesiąt potraw wykonanych przez uczniów w dwóch kategoriach konkursowych:

-danie główne

-przystawka

Podstawowym warunkiem uczestnictwa w konkursie jest wykonanie potraw przez uczniów
z użyciem rodzimych gatunków ryb słodkowodnych. Każda szkoła reprezentowana będzie przez trzyosobową ekipę uczniów wraz z nauczycielem-opiekunem.

Potrawy oceniane będą przez specjalnie w tym celu powołaną przez Zarząd Województwa Podkarpackiego Komisję – w skład, której wchodzą przedstawiciele ważnych środowisk opiniotwórczych.

Ponadto w czasie odbywającego się konkursu zaprezentują swoje rybne przysmaki takie profesjonalne kuchnie jak:

-Karczma Podkarpackie Jadło z Babicy,

-Karczma Pod Semaforem z Bachórza,

-Restauracja u Schabińskiej z Jasła,

-Restauracja Małopolska z Jasła,

-Karczma Dębowy Dwór z Rudy Różanieckiej.

Dodatkowego ,,smaku” i emocji doda naszemu konkursowi z pewnością udział profesjonalnego jury w skład którego wejdą:

– Dorota Pajęcka-szef kuchni restauracji Hotelu Ambasador w Rzeszowie,

– Arkadiusz Wejer-szef kuchni restauracji Wesele Hotelu Bristol w Rzeszowie,

– Grzegorz Bednarczyk-szef kuchni Karczma Polska w Mielcu.

Zespół tych wyjątkowych specjalistów dokona własnej, niezależnej oceny potraw zaprezentowanych przez uczniów szkół oraz wytypuje laureata/laureatów Nagrody Specjalnej, którą szefowie kuchni sami ufundują.

Marszałek Władysław Ortyl jeszcze w ubiegłym roku zorganizował pierwszy konkurs z cyklu ,,Nasza ryba nie tylko od święta”. Jego celem była promocja szeroko rozumianej gospodarki rybactwa śródlądowego. Zaproszenie do konkursu zostało skierowane do zainteresowanych podmiotów i osób fizycznych z terenu działania dwóch Lokalnych Grup Rybackich funkcjonujących na obszarze województwa podkarpackiego, które wdrażają oś 4-tą ,, Zrównoważony rozwój obszarów zależnych od rybactwa” w ramach Programu Operacyjnego ,,Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013”. W trakcie konkursu zaprezentowano wiele ciekawych i smakowitych potraw wykonanych wyłącznie z rodzimych gatunków ryb słodkowodnych.

                Zachęceni efektami  i zainteresowaniem tamtego przedsięwzięcia postanowiliśmy już na początku bieżącego roku wystosować odpowiednią korespondencję do podkarpackich szkół, w których prowadzony jest kierunek nauczania w zakresie gastronomii i hotelarstwa.
 

TOMASZ LEYKO

rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego

Województwa Podkarpackiego

Sprawdź również

Przemysław Gintrowski w „Przesłuchanie człowieka” Tejkowskiego

Przemysław Gintrowski, kompozytor, wokalista, bard opozycji, z pewnością zasłużył na pamięć następnych pokoleń, nic więc …