Portal promocja.mielec.pl prezentuje informacje i relacje - zapraszamy do współpracy: ogłoszenia - reklama w internecie i gazecie, grafika i skład komputerowy, zdjęcia reklamowe, foto i wideo reportaże
Strona główna / Region / Samorząd i społeczność / Za nami Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim

Za nami Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim

Po raz 9. do Radomyśla Wielkiego tłumnie zjechali mieszkańcy różnych zakątków Podkarpacia i nie tylko, by pokosztować specjałów serwowanych przez wędliniarzy z naszego województwa. Poza tą niezwykłą ucztą, była też zabawa w rytmach muzyki biesiadnej i disco polo.

 

reklama:

 

 

Na stoiskach jedenastu firm wędliniarskich, które pojawiły się na stadionie w Radomyślu Wielkim, czekały na degustujących kiełbasy wiejskie, myśliwskie, szynki, polędwice, boczki, pasztety, kabanosy, żeberka, klopsiki czy pierogi z mięsem. Były kiełbaski i kaszanka z grilla. Słowem dla każdego coś dobrego. To sprawiało, że do wszystkich wystawców ustawiały się długie kolejki chętnych. Ich gościnność została poddana ocenie komisji. Ta uznała, że najbardziej gościnni byli Zbigniew Giża z Żarówki i Haliny Kozik z Podleszan. Firma Pani Haliny wyróżniona została także w kategorii na najbardziej oryginalny wystrój stoiska.

 

Przysmaki Podkarpacia

 

Tradycyjnie podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza przeprowadzono konkurs wędliniarski „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” pod patronatem Burmistrza Radomyśla Wielkiego i Marszałka Województwa Podkarpackiego. Wyboru z ponad 30 wyrobów dokonała komisja konkursowa w składzie: prof. Maria Ruda z PWSZ w Krośnie, prof. Władysław Migdał z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Jacek Tejchma – etnograf, dyrektor SCK w Mielcu, Elżbieta Lejko – kierownik mieleckiego Zespołu Doradców PODR, Ewa Grata i Monika Sterer – Putyło z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego. Jak podkreślała przewodnicząca Maria Ruda wybór był niezwykle trudny. – Przedstawione komisji wyroby były naprawdę bardzo smaczne i świadczą o wysokiej jakości wędlin wytwarzanych w naszych podkarpackich zakładach – stwierdziła pani profesor. Ostatecznie ,,Przysmakiem Ziemi Podkarpackiej” zostały:

– kiełbasa wiejska podsuszana z Zakładu Uboju i Przetwórstwa Mięsa Władysława Giży z Radomyśla Wielkiego,

– kiełbasa myśliwska Firmy Handlowo-Usługowej „Juvita” z Dulczy Wielkiej,

– szynka swojska pilzneńska Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „Taurus” z Pilzna,

– kiełbasa wiejska z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla Wielkiego,

– boczek wiejski z firmy Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzeja Dudka z Radomyśla Wielkiego.

 

Najlepsze na lokalnym rynku

 

Oprócz „Przysmaków” komisja przyznała wyróżnienia „Najlepszy lokalny produkt mięsny”. Otrzymały je poza wcześniej wymienionymi:

– Masarnia Zbigniewa Giży z Żarówki za szynkę Bartosza,

– Zakład Masarski Niem-Pol z Markowej za golonkę w galarecie,

– Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiera Stopa z Dulczy Wielkiej za kabanosy,

– Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o.  z Wadowic Górnych za krupniok z bazylią i pomidorami,  

– Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan za struclę mięsną,

– Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli za kabanos wołowy.

 

Wsparcie branży

 

Podkarpacki Dzień Wędliniarza organizowany jest przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego i Marszałka Województwa Podkarpackiego. Patronat honorowy nad tym prestiżowym wydarzeniem, które w tym roku odbyło się po raz dziewiąty, objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Podkarpacki, Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

– Dzień Wędliniarza przeprowadzamy z myślą o zakładach wędliniarskich bazujących na tradycji. Obecnie ta branża musi przezwyciężać pewne problemy. Nie wynikają one z potrzeb rynku czy konkurencji, ale z przepisów prawa, które tworzą pewne komplikacje dla zakładów opartych o tradycyjne metody wędzenia. Wędliniarze mają obecnie dwa lata na podjęcie odpowiednich kroków. Mam też nadzieję, że osoby, które zajmują się tymi sprawami, podejdą do tematu odpowiedzialnie i w przyszłości na naszych stołach wciąż będą tradycyjne i smaczne wędliny – mówił burmistrz Józef Rybiński.

Zofia Kochan, dyrektor departamentu rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego, reprezentująca marszałka województwa Władysława Ortyla, określiła Dzień Wędliniarza jako cenną inicjatywę, która mocno wspiera podkarpacką branżę wędliniarską. Także pozostali goście, wśród których byli m.in. posłanka Krystyna Skowrońska, starosta Zbigniew Tymuła, wicestarosta Maria Napieracz, powiatowy lekarz weterynarii Roman Tomas i Fryderyk Kapinos – prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie, podkreślali znaczenie radomyskiej imprezy dla rodzimych zakładów mięsnych.

 

Biesiada i koncerty

Sobotnia impreza to nie tylko degustacje i konkursy wędliniarskie. Grupa Servoos zaprosiła  publikę do biesiadowania pod hasłem Muzyczne Smaki Europy. Były także konkursy dla publiczności i atrakcje dla dzieci. Przybyli bawili się również podczas koncertów zespołów disco polo: 4Ever i Lesioki. Na koniec zespół Flash zaprosił na zabawę taneczną.

 

Patroni medialni

 

Patronat medialny nad imprezami objęli: Radio RDN Małopolska, Radio Leliwa, Tygodnik Regionalny Korso, Gazeta Codzienna Nowiny, Wieści Regionalne oraz portale nowiny24, hej.mielec.pl, czyliwiesz.pl, rmi24.pl, promocja.mielec.pl .

Krzysztof Babiarz
Urząd Miejski w Radomyślu Wielkim

 

Prezentujemy także zdjęcia z Podkarpackiego Dnia Wędliniarza, który odbył się w ramach Dni Radomyśla Wielkiego 19 lipca 2015 r., fot. Włodzimierz Gąsiewski, zdjecie tytułowe i 4 ostatnie zdjęcia Krzysztof Babiarz
Wkrótce relacja wideo…

 

 

 

Smaki Podkarpackie

Sprawdź również

Mieleccy policjanci oddali hołd poległemu na służbie ratownikowi medycznemu z Kielc

14.11.2024. Są gesty, które znaczą więcej niż słowa. Funkcjonariusze z Komendy Powiatowej Policji w Mielcu …