Strona główna / Region / Gospodarka i ekonomia / Oświadczenie Zarządu PZL Mielec dla społeczności Mielca

Oświadczenie Zarządu PZL Mielec dla społeczności Mielca

Mielec, 27 kwietnia 2015 r.

Oświadczenie Zarządu PZL Mielec dla społeczności Mielca

Zarząd PZL Mielec w imieniu konsorcjum PZL Mielec/Sikorsky Aircraft Corporation chciałby gorąco podziękować wszystkim osobom i instytucjom z Mielca i regionu, które wspierały nas w czasie prac przetargowych. Wasze zaangażowanie, dobre słowo, okazywana publicznie solidarność bardzo nam pomogły. Pokazały, że nie jesteśmy sami, że legendarny BLACK HAWK ma w naszym mieście i regionie grono oddanych zwolenników.

Przed laty Wasze wsparcie przyczyniło się do zmodernizowania Polskich Zakładów Lotniczych, uruchomienia linii produkcyjnej śmigłowców BLACK HAWK. Liczymy na nie także teraz, kiedy wiadomo już, że Ministerstwo Obrony Narodowej zdecydowało, iż mielecki BLACK HAWK nie zostanie zakwalifikowany do testów
w locie w przetargu na śmigłowiec wielozadaniowy dla Wojska Polskiego.

Odrzucenie naszej oferty może mieć konsekwencje dla funkcjonowania PZL Mielec. W 2007 roku Rząd Polski  po kilkumiesięcznych negocjacjach zaprosił firmę Sikorsky, poprzez jej właściciela UTC, do zakupu 100 proc. udziałów w celu uratowania firmy oraz wprowadzenia produktu, z którym mogłaby dalej rosnąć. Był nim właśnie BLACK HAWK. Niestety, nie znalazł on uznania polskich władz, mimo iż 28 krajów świata używa go jako podstawowego śmigłowca wielozadaniowego.

Jak każda firma funkcjonujemy  w środowisku biznesowym, dlatego też właściciel analizuje teraz sytuację w PZL Mielec, co może mieć dla nas różne skutki. Zarząd PZL Mielec deklaruje jednak, że w miarę możliwości nasza firma pozostanie aktywnym członkiem lokalnej społeczności, oczywiście w dużej mierze będzie to też zależało od naszego właściciela. Wyrośliśmy wśród Was i jesteśmy jednymi
z Was. Rozumiemy i doceniamy wagę sportu, kultury, aktywności społecznej mielczan, chcielibyśmy w dalszym ciągu wspierać Wasze działania na tych polach. Wspólnie możemy jeszcze wiele dokonać.

Dziękujemy szczególnie gorąco władzom samorządowym – Zarządowi Województwa Podkarpackiego z Marszałkiem Władysławem Ortylem oraz Radnym Sejmiku Wojewódzkiego, Zarządowi Powiatu Mieleckiego ze Starostą panem Zbigniewem Tymułą oraz Radnym Powiatu Mieleckiego, a także Zarządowi Miasta z obecnym prezydentem panem Danielem Kozdębą oraz Radzie Miasta
z jej przewodniczącym panem Marianem Kokoszką. Szczególne podziękowania kierujemy również do poprzedniego wieloletniego Prezydenta Miasta pana Janusza Chodorowskiego. Wspieraliście i wspieracie nas twardo. Dziękujemy tym politykom, którzy zgodnie ze swoim mandatem społecznym, mają na uwadze przede wszystkim dobro mieleckiego społeczeństwa i mieleckich miejsc pracy,
a także wspierali nas w działaniach na rzecz promocji naszego śmigłowca.

Po ogłoszeniu decyzji MON w przestrzeni publicznej oraz w mediach pojawiło się wiele wypowiedzi przedstawicieli Ministerstwa, władz, ludzi polityki stawiających w niekorzystnym świetle konsorcjum PZL Mielec/Sikorsky Aircaft  Corporation, które złożyło w przetargu ofertę zakupu przez Wojsko Polskie produkowanego
w Mielcu śmigłowca BLACK HAWK. Wkrótce, w kolejnym oświadczeniu odniesiemy się do nich. Pragniemy tutaj także zakomunikować, że  PZL Mielec złożył najlepszą ofertę, jaką mógł, na ile pozwoliły nam warunki przetargowe.

Z tego miejsca chciałbym podziękować dużej grupie pracowników PZL Mielec, którzy przygotowywali materiał przetargowy razem z naszymi kolegami z firmy Sikorsky. Podziękowania należą się także organizacjom związkowym działającym nie tylko w ramach naszej firmy, ale i w sekcjach krajowych za ich bardzo mocy głos wspierający nasze działania.

Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękujemy.

Zarząd Polskich Zakładów Lotniczych Sp.  z o.o.

w Mielcu

Wyniki drugiej tury wyborów samorządowych w powiecie mieleckim

W niedzielę 21 kwietnia 2024 r. odbyła się druga tura wyborów samorządowych w powiecie mieleckim, …